Child Development Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

ΑΘΗΝΑ
Απρίλιος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Εφηβική κατάθλιψη

Πήγαινε κάτω

Εφηβική κατάθλιψη Empty Εφηβική κατάθλιψη

Δημοσίευση από Admin Σαβ Μάης 22, 2010 12:50 pm

Τα πιο αντικειμενικά κριτήρια για την κατάθλιψη είναι η ένταση των συμπτωμάτων, η επαναληπτικότητα και η διάρκεια. Το ποσοστό των εφήβων με κατάθλιψη σε άλλες χώρες εκτιμάται ότι είναι 5-10%.
Στη χώρα δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Πάντως έχει υπολογιστεί ότι περίπου 1 στα 5 παιδιά και εφήβους που παραπέμπονται στα παιδιψυχιατρικά τμήματα μπορεί να παρουσιάζει καταθλιπτικά συμπτώματα. Είναι πιο συχνά στα κορίτσια παρά στα αγόρια.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σσυνήθως στους έφηβους είναι τα εξής:
εμφανή θλίψη σε αντίθεση με ότι ήταν πριν,
συχνά και για πολλή ώρα ο έφηβος μπορεί να κλαίει ή να βουρκώνει με το παραμικρό και συχνότερα απ΄ ότι παλαιότερα,
έλλειψη ικανοποίησης ακόμη και για πράγματα που του άρεσαν,
κλείνεται στον εαυτό του, απομονώνεται από φίλους και γνωστούς και παρουσιάζει δυσκολίες στην επικοινωνία επειδή ''δεν τον καταλαβαίνουν''ή ''δεν τον ενδιαφέρουν πια'',
ασυνήθιστη κούραση,
δείχνει να βαριέται συνεχώς, δεν έχει δραστηριότητες, αντιδρά παθητικά σαν να τα βλέπει όλα μάταια,
κάποιες στιγμές αντιδρά με υπερβολικό εκνευρισμό, θυμό και εχθρότητα,
παρουσιάζει αίσθημα ενοχής και έλλειψης αυτοεκτίμησης,
αντιδρά πολύ έντονα στην κριτική,
διαμαρτύρεται διαρκώς ότι πονά κάπου, τη μία έχει ημικρανίες, την επόμενη πονά η κοιλιά του, την άλλη έχει διάφορες ψυχοσωματικές ενοχλήσεις,
περνά πολλές ώρες ξαπλωμένος,
κάνει ''κοπάνες'' από το σχολείο,
η απόδοση στο σχολείο μειώνεται,
δεν θέλει να κάνει μπάνιο,
κοιμάται άσχημα ή έχει αϋπνίες,
κάνει δυσάρεστες σκέψεις και λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει να ζήσει.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:
Η απειλή της κατάθλιψης εγκαθίσταται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση αλλαγών ή ενός αποχωρισμού που επιδεινώνεται από την ανασφάλεια του μέλλοντος.
Τέτοιες καταστάσεις απότομων αλλαγών είναι ο βίαιος χωρισμός των γονιών, ένα σοβαρό πρόβλημα ασθένειας ή ο θάνατος κάποιου αγαπημένου ατόμου στην οικογένεια, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή αν συμβεί κάτι απότομο στη ζωή του παιδιού όπως απώλεια ενός αγαπημένου φίλου.
Ύστερα από τέτοια γεγονότα θα πρέπει να είστε πιο παρατηρητικοί στις αντιδράσεις του εφήβου και στον τρόπο που τα ερμηνεύει.
Προσέξτε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού. Η κατάθλιψη μπορεί να κρύβεται πίσω από τη βουλιμία ή τη λαιμαργία ή ακόμα και την ανορεξία.
Όταν ένας γονιός παρουσιάζει κατάθλιψη, περισσότερο εκείνος που έχει το ίδιο φύλο με τον έφηβο, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει το παιδί κατάθλιψη σε σύγκριση με τους γονείς που δεν παρουσιάζουν κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη στον έφηβο είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, όπως και στους ενηλίκους. Αρκεί όμως να γίνει αντιληπτό.
Μην αφήνετε το χρόνο να περάσει και ζητήστε συμβουλές από ειδικό.

Τρόποι πρόληψης:
Αφήστε το παιδί να εκφράσει το πως νιώθει και ρωτήστε το ποια είναι η άποψή του για τον εαυτό του αλλά και για τους φίλους του.
Εξηγήστε του ότι κανένας δεν μπορεί να αποδίδει άριστα σε όλους τους τομείς και ότι ειδικά στην εφηβεία όλες και όλοι νιώθουν κάποιες φορές ανεπαρκείς σε πολλές δραστηριότητες. Απλώς κάποιοι έφηβοι καλύπτουν τις ατέλειες τους προβάλλοντας τις ατέλειες των άλλων.
Προσανατολίστε τον έφηβο με διακριτικό τρόπο σε τομείς στους οποίους έχει καλές επιδόσεις ώστε να αυξηθεί η αυτοεκτίμηση του.
Τα σοβαρά οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η οικογένεια επιδρούν στον τρόπο ζωής του εφήβου σε σημαντικό βαθμό. Γι΄αυτό πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί στη διαχείρισή τους.
Μάθετε το παιδί σας από μικρό να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του αλλά και των άλλων. Έχει σημασία να ξέρει τι το εκνευρίζει και να βρίσκει τρόπους να το χειρίζεται. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να το χειριστεί, πρέπει πάντως να το αναγνωρίζει.
Προσπαθήστε να βάλετε το παιδί σας σε μία σειρά.

Πηγή: www.familyhome.gr
Admin
Admin
Admin
Admin

Άντρας Ηλικία : 52
Τόπος : Αθήνα

https://childdevelopment.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης