Child Development Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

ΑΘΗΝΑ
Απρίλιος 2024
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Ημερολόγιο Ημερολόγιο

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Το μπάνιο του μωρού

Πήγαινε κάτω

Το μπάνιο του μωρού Empty Το μπάνιο του μωρού

Δημοσίευση από Admin Σαβ Μάης 22, 2010 12:35 pm

To μπάνιο του μωρού αποτελεί μέρος της καθημερινής σχολαστικής φροντίδας και περιποίησής του και συμβάλλει τόσο στη σωματική υγιεινή του όσο και στην ψυχολογική του τόνωση. Τα περισσότερα μωρά αγαπούν και ευχαριστιούνται την επαφή με το νερό. Ανακουφίζονται χαλαρώνουν και το αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι.

Τις πρώτες ημέρες η φροντίδα και ο καθαρισμός του μωρού περιορίζονται στο τοπικό πλύσιμο, κυρίως στα σημεία που λερώνονται περισσότερο, όπως τα χέρια, το πρόσωπο, ο λαιμός, η μασχάλη και η περιοχή των γεννητικών οργάνων, χρησιμοποιώντας μια υγρή, με χλιαρό νερό, πετσέτα ή βρεγμένο βαμβάκι. Το πρώτο του κανονικό μπάνιο πρέπει να γίνει αφού επουλωθεί ο ομφαλός του μωρού, δηλαδή γύρω στις 10-15 ημέρες μετά τη γέννησή του. Το τοπικό πλύσιμο ενδείκνυται και για το πιο μεγάλο μωρό, που πολλές φορές αρνείται πεισματικά να κάνει μπάνιο. Προτιμά την ασφάλεια και τη ζεστασιά που του προσφέρουν τα ρούχα και δεν είναι διατεθειμένο να τα αποχωριστεί. Γδύνοντας το μωρό τμηματικά από τη μέση και πάνω ή από τη μέση και κάτω, αποφεύγονται οι πολλές γκρίνιες.

Όταν το μωρό αρχίσει να μπουσουλάει, το μπάνιο γίνεται μια καθημερινή αναγκαιότητα. Βοηθάει την αναπνοή του δέρματος και την κυκλοφορία του αίματος και το ξεκουράζει. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινους μήνες, που το μωρό ζεσταίνεται, το μπάνιο το μπάνιο το αναζωογονεί και το δροσίζει. Του είναι πολύ ευχάριστο να πλατσουρίζει στο νερό και να παίζει με τις μπουρμπουλήθρες.

Ευκολία στο μπάνιο προσφέρει η χρήση παιδικής μπανιέρας ιδιαίτερα όσο το μωρό είναι ακόμη πολύ μικρό ή αρκετά νευρικό με αποτέλεσμα να ελέγχεται δύσκολα η κίνησή του. Πλεονέκτημα του είναι ότι αποφεύγεται ο φόβος της κανονικής μπανιέρας που ο όγκος της αρχικά μπορεί να τρομάξει το μωρό και να του δημιουργήσει ανασφάλεια για το μπάνιο. Μη πιέζετε το μωρό να δεχθεί αμέσως τη νέα αυτή συνήθεια. Αφήστε του τα περιθώρια και τον χρόνο να εξοικειωθεί με το μπάνιο και να το συνδέσει με τη γνώριμη και αγαπημένη αίσθηση του υγρού στοιχείου. Με τον καιρό θα προσαρμοστεί και το μπάνιο θα του είναι πλέον αναγκαίο.

Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας, οι κινήσεις σας πρέπει να είναι ήρεμες και σταθερές προσέχοντας το κεφάλι του ιδιαίτερα όταν το ίδιο ακόμα δεν μπορεί να το κρατήσει. Για να είναι ακόμη πιο ευχάριστη η εμπειρία για το μωρό και να ξεπεραστούν τυχόν φόβοι, είναι καλό να του μιλάτε, να του χαμογελάτε, να του τραγουδάτε ή να παίζετε μαζί του με τις μπουρμπουλήθρες του αφρόλουτρου. Το δέρμα του μωρού μετά το μπάνιο του χρειάζεται καλό στέγνωμα με μαλακή πετσέτα, γιατί η υγρασία στις πτυχώσεις της επιδερμίδας δημιουργεί ερεθισμούς. Βασική προτεραιότητα είναι η τοποθέτηση πλαστικού αντιολισθιτικού χαλιού μέσα στην κανονική μπανιέρα, όταν το μωρό παίρνει εκεί το μπάνιο του. Όσο μεγαλώνει και ζωηρεύει χρειάζεται άγρυπνη προσοχή μη γλιστρήσει. Ποτέ μην αφήνετε μόνο του το μωρό όση ώρα κάνει μπάνιο. Ειδικά στα πολύ μικρά μωρά το ενεδεχόμενο του πνιγμού εγκυμονεί.

Φροντίστε να έχετε πάντα κοντά σας τα απαραίτητα για να μη χρειαστεί να απομακρυνθείτε. Ακόμη και αν είστε μόνη στο σπίτι μαζί του και χτυπήσει το τηλέφωνο, αγνοείστε το ή τυλίξτε το μωρό σε μιά πετσέτα και πάρτε το μαζί σας. Καθαρίζετε πάντα το μωράκι απο μπροστά προς τα πίσω, ιδιαίτερα αν είναι κοριτσάκι ξεκινώντας από την περιοχή των γεννητικών οργάνων προς τον πρωκτό.

Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και το βάθος του στα 10 εκατοστά. Πρακτικά η θερμοκρασία ελέγχεται με τον αγκώνα ή με τον καρπό. Προσθήκη ζεστού νερού στη μπανιέρα δεν πρέπει να γίεται όσο το μωρό βρίσκεται μέσα. Φροντίστε να μην έρθει το μωρό σε επαφή με καυτό νερό ή με τη βρύση, αν έχει ζεσταθεί πολύ, και να μη βρίσκεται κοντά σε θερμάστρα, σόμπα ή σώμα του καλοριφέρ.

Για το μπάνιο του μωρού χρησιμοποιούμε παιδικό αφρόλουτρο. Το κοινό σαπούνι επηρεάζει τη δερματική χλωρίδα του μωρού και το κάνει πιο ευάλωτο σε μυκητιάσεις και δερματίτιδες. Το αφρόλουτρο πρέπει να έχει ουδέτερο pΗ, ο βαθμός του οποίου αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία. Το παιδικό αφρόλουτρο πρέπει να έχει αντιξηραντική δράση για την προστασία του υδατολιπιδικού στρώματος της επιδερμίδας από εξωτερικούς παράγοντες. Πρέπει να αποφεύγονται τα αφρόλουτρα που έχουν έντονες μυρωδιές από αιθέρια έλαια, όπως το εκχύλισμα περγαμόντου, λεβάντας κ.λ.π. Η χρήση του κλασσικού σαπουνιού πρέπει να καθυστερείται στα μωρά, γιατί η αντίδραση του με το νερό δημιουργεί αλκαλικό pH και δεν ταιριάζει στη φυσιολογία του δέρματος.

Το λούσιμο του κεφαλιού είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση της σκόνης και άλλων παραγόντων της ατμόσφαιρας. Στα νεογέννητα, που το δέρμα τους δεν έχει ακόμη σμήγμα είναι αρκετό το λούσιμο με χλιαρό νερό δύο φορές την εβδομάδα. Στα μαλλιά των νεογνών συνήθως παρουσιάζεται συνήθως ένα λευκό λεπτό στρώμα σαν "κρούστα" που λέγεται νινίδα και είναι ένα είδος πιτυρίδας. Είναι φαινόμενο φυσιολογικό και η απομάκρυνση του γίνεται όχι με τη χτένα αλλά σταδιακά με καθημερινό πλύσιμο με μια βρεγμένη σε χλιαρό νερό πετσέτα και επάλειψη με παιδικό λάδι. Εξαφανίζεται πλήρως ως την 6η εβδομάδα της ζωής του. Το παιδικό σαμπουάν χρησιμοποιείται μετά τον 3ο - 4ο μήνα, πρέπει να έχει απαλή σύνθεση ώστε να μην προκαλεί δάκρυα στα μάτια και να μην ερεθίζει το τριχωτό του κεφαλιού. Το σαμπουάν με πλούσιο αφρό, όπως και τα αφρόλουτρα, περιέχουν ακατάλληλες χημικές ουσίες.

Μη φοβάστε να βρέξετε το κεφάλι του μωρού. Μαθαίνει σιγά σιγά ποιες πρέπει να είναι οι αντιδράσεις του, πως να αναπνέει και συμβιβάζεται με την αίσθηση του νερού ή του σαμπουάν στο πρόσωπό του. Αν προβάλλει αντιστάσεις και δεν δέχεται να το λούσετε, αφήστε του λίγο χρόνο, καθαρίστε του το κεφάλι με μια βρεγμένη πετσέτα και προσπαθήστε πάλι μετά από 2-3 ημέρες.

Αν το μωρό σας είναι κορίτσι, μην προσπαθήσετε να ανοίξετε και να καθαρίσετε εσωτερικά τα χείλη του κόλπου γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από μικρόβια, αν διαταραχθεί η φυσική άμυνα της περιοχής του κόλπου. Αν το μωρό σας είναι το αγόρι, μην τραβάτε πίσω την άκρη της πόσθης του επιμένοντας στον εσωτερικό καθαρισμό της, υπάρχει φόβος τραυματισμού ή σχισίματος του δέρματος. Η ακροποσθία θα τραβηχτεί μόνη της γύρω στον 2ο χρόνο της ζωής του, αν όχι τότε συμβουλευθείτε τον παιδιατρό σας.

Πηγή: www.familyhome.gr
Admin
Admin
Admin
Admin

Άντρας Ηλικία : 52
Τόπος : Αθήνα

https://childdevelopment.forumgreek.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης